Propost - projectes poètics sense títol-propost.org (Barcelona)
L’objectiu principal de les jornades Berlín-Barcelona: una transferència poètica és presentar a Barcelona el panorama poètic més innovador de Berlín: poetes que viuen o treballen a Berlín, poesia contemporània en tots els seus vessants i al ritme d’una ciutat viva i polifacètica.
El projecte s’emmarca en la col·laboració permanent entre Literaturwerkstatt (Taller de Literatura, Berlín) i projectes poètics sense títol-propost.org (Barcelona), dues entitats literàries que han treballat plegades en diversos projectes en els darrers anys i que des del 2006 han establert el pont directe Berlín-Barcelona a través d’aquestes jornades que alternen els espais i les escenes. El 2006 es van fer a Berlín amb poetes de Barcelona i enguany es fan a Barcelona amb poetes de Berlín. Aquestes jornades són possibles gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Cervantes, el Goethe-Institut Barcelona i la Institució de les Lletres Catalanes.
Les primeres jornades d’aquest intercanvi poètic van tenir lloc a l’Instituto Cervantes de Berlín el febrer de 2006 i van permetre presentar a la capital alemanya l’obra de set poetes en estreta relació amb Barcelona: Enric Casasses, Accidents Polipoètics, Ester Xargay i Carles Hac Mor, Josep Ramon Roig, Gerard Altaió i Eduard Escoffet. Tots els autors van ser traduïts a l’alemany i van passar a formar part del corpus de lyrikline.org, un portal poètic internacional i un dels projectes més importants del Berlin Literaturwerkstatt.
L’escena poètica més trencadora de Berlín arriba a Barcelona
Barcelona acull ara la segona parada d’aquest intercanvi entre les dues ciutats, que tindrà lloc entre el 12 i el 15 de desembre a la seu del Goethe-Institut i altres espais de la ciutat. Hi seran presents quatre poetes de Berlín (Nora Gomringer, Ricardo Domeneck, Monika Rinck i Ann Cotten) i els dos directors del Berlin Literaturwerkstatt (Thomas Wohlfahrt i Christiane Lange), que presentaran la seva plataforma i el festival biennal Zebra, dedicat a films poètics. Les jornades es completaran amb diversos treballs de col·laboració entre els poetes berlinesos i poetes i artistes catalans.
El programa pretén mostrar les diverses cares de la creació poètica actual i per això presenta, en cadascun dels diversos espais de les jornades, formats i propostes diferents. En certa mesura, la cartografia poètica de Berlín es dispersarà per la cartografia de Barcelona, en diferents espais situats al voltant de l’emblemàtic Paral·lel.
L’acte inaugural de les jornades serà a la seu del Goethe-Institut de Barcelona, amb una breu lectura amb traducció per part dels quatre poetes participants. Dijous 13 es presentarà el Festival Zebra de films poètics a la mateixa seu de l’Institut i, més tard, el bar Horiginal acollirà el cabaret poètic Un/a cop/a a la poesia, que sota la direcció de Christian Atanasiu i en un ambient festiu reunirà els poetes berlinesos amb poetes de Barcelona per retre un homenatge als poetes de l’avantguarda i de l’experimentació amb el llenguatge. Divendres i dissabte hi haurà les actuacions principals: Ricardo Domeneck i Nora Gomringer (divendres) i Ann Cotten i Monika Rinck (dissabte) presentaran els seus treballs en col·laboració amb músics i videoartistes locals (Dionís Escorsa, Bradien, Woh_ i Ester Xargay respectivament). A més, Accidents Polipoètics i Bartomeu Ferrando intervindran com a mostra de l’escena local i per la seva vinculació amb el projecte i la poesia alemanya d’avantguarda.
Les jornades Berlín-Barcelona presentaran quatre poetes que tenen en comú el plantejament del treball poètic més enllà del llibre i que treballen d’una manera singular el recital poètic, sovint combinat amb altres disciplines o en col·laboració amb altres artistes. A més a més, tots han rebut premis i reconeixements de la crítica pel seu treball. També destaca la joventut dels autors: Monika Rinck (1969), Ricardo Domeneck (1977), Nora Gomringer (1980) i Ann Cotten (1982), la més jove, que acaba de veure publicat el seu primer llibre a la reputada editorial Suhrkamp. D’altra banda, els autors combinen el seu treball poètic amb altres facetes creatives, com l’experimentació sonora en el cas de Cotten i el paper de DJ de Domeneck sota el nom de Kate Boss, o amb altres interessos com la lingüística en el cas de Rinck.
A fi d’enfortir la relació dels poetes convidats amb la ciutat de Barcelona, hem proposat als quatre autors que treballin amb artistes locals, col·laboracions que es presentaran en les sessions de divendres i dissabte. En concret, Ricardo Domeneck, realitzador de diversos vídeos a partir dels seus textos, col·laborarà amb el videoartista Dionís Escorsa, que ja ha treballat anteriorment amb poetes. Nora Gomringer actuarà al costat de Bradien, jove banda que comparteix amb la poeta el gust pels ritmes i els registres molt variables. Ann Cotten intervindrà acompanyada pel duo Woh_, que treballa l’electrònica i el vídeo de forma experimental. Finalment, Monika Rinck realitzarà una peça amb la poeta i videoartista Ester Xargay, que va ser present a les jornades Barcelona-Berlín del 2006.
A més a més, Accidents Polipoètics, que van actuar a Berlín l’any passat, recitaran divendres a la Sala [2] de l’Apolo acompanyant els poetes berlinesos. Bartomeu Ferrando, poeta i performer de prestigi internacional i apassionat de la poesia alemanya d’avantguarda, actuarà dissabte a l’Auditori del MACBA amb una peça d’improvisació i poemes d’Ernst Jandl.
En darrer lloc, cal destacar que el restaurant Carmelitas (www.carmelitasgallery.com) projectarà durant les jornades diverses peces videogràfiques dels autors convidats. També cal esmentar que Ricardo Domeneck, com a DJ Kate Boss, punxarà el dijous 20 a la Sala [2] de l’Apolo en el marc del Club Tropicana, organitzat per Silvia Prada (www.myspace.com/elclubtropicana).
Comentarios